Η λεύκανση των δοντιών είναι μια υπηρεσία με αυξανόμενη ζήτηση στον οδοντιατρικό χώρο. Υπάρχει όμως μια ανησυχία από την πλευρά των ασθενών για το αν επηρεάζεται η υγεία των δοντιών τους και αν συμβαίνουν κάποιες αμετάκλητες βλάβες στους οδοντικούς ιστούς.

Αν η λεύκανση γίνει ακολουθώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας σύμφωνα με το πρωτόκολλο εφαρμογής της από τον οδοντίατρο και με υλικά εγκεκριμένα από τους αρμόδιους φορείς δεν προκαλεί καμία ζημιά στους οδοντικούς και περιοδοντικούς ιστούς. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή του περιστατικού (δεν λευκαίνουν τα δόντια όλων των ασθενών το ίδιο θεαματικά και αποτελεσματικά ούτε το ίδιο εύκολα).

Ο οδοντίατρος είναι ο κατάλληλος να κρίνει και να αποφασίσει ποια τεχνική και μέθοδος είναι η καταλληλότερη για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να μας ενημερώνει εξ’ αρχής για το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Μπορεί κατά τη διάρκεια της λεύκανσης να παρουσιαστούν κάποια μικροπροβλήματα ( όπως ευαισθησία των δοντιών ή κάποιο μικρό έγκαυμα στα ούλα) τα οποία όμως παρέρχονται σε μικρό διάστημα και αποκαθίσταται η υγεία των ιστών πλήρως. Η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των προβλημάτων είναι μεγαλύτερη όταν από μόνοι μας προχωρούμε στην χρήση προϊόντων λεύκανσης τα οποία έχουν επιλεγεί με λάθος κριτήρια (χαμηλή τιμή, μικρός συνολικός χρόνος για την επίτευξη του αποτελέσματος, ψευδείς συχνά υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων κ.λ.π. )

Η λεύκανση στο ιατρείο είναι πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική και κυρίως πιο ασφαλής.

Τεχνικές λεύκανσης

  • Η λεύκανση μπορεί να γίνει με εξατομικευμένους νάρθηκες λεύκανσης που παίρνει ο ασθενής στο σπίτι μαζί με το αντίστοιχο λευκαντικό υλικό. Η διαδικασία κρατάει γύρω στις 14 ημέρες και η λεύκανση των δοντιών είναι προοδευτική
  • Μπορεί να γίνει στο ιατρείο με τη χρήση ισχυρότερου λευκαντικού παράγοντα για πιο γρήγορο αποτέλεσμα
  • Μπορεί να γίνει με τη χρήση laser και ειδικό λευκαντικό υλικό. Το αποτέλεσμα και εδώ είναι γρήγορο
  • Τέλος ανάλογα με το περιστατικό μπορεί να επιλεγεί κάποιος συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών για καλλίτερο αποτέλεσμα