Ρομποτική οδοντιατρική

Τα robots και η ψηφιακή πραγματικότητα κατακλύζουν τη σκέψη μας και κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας. Η οδοντιατρική (ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογικά επιστήμη ) δεν εξαιρείται.

Στην ψηφιακή- ρομποτική οδοντιατρική θεραπεία ξεκινάμε με την ψηφιακή αποτύπωση του δοντιού,ακολουθεί ο ηλεκτρονικός σχεδιασμός της προσθετικής εργασίας , έπαιται η ρομποτική κοπή και τελειώνουμε με την συγκόλληση της εργασίας. Τα στάδια αυτά μπορεί να ολοκληρωθούν όλα στο χώρο του ιατρείου, οπότε μιλαμε για One Day Dentistry – οδοντιατρική θεραπεία σε ενα ραντεβού. Εναλλακτικά κάποια από αυτά μπορούν να γίνουν στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο πάντα στο πλαίσιο της ψηφιακής ροής και ρομποτικής κατασκευής οπότε η θεραπεία ολοκληρώνεται στο δεύτερο ραντεβού.

Μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να δει και να εκτιμήσει κάποιος στην ρομποτική οδοντιατρική βλέποντάς το απο την πλευρά των ασθενών . Ξεκινώντας από την ψηφιακή αποτύπωση έχω να παραθέσω την απαράμιλλη πιστότητα και ακρίβεια στην αποτύπωση των δοντιών (17 μικρά), παράγοντες που σχετίζονται άρρηκτα με την εφαρμογή της προσθετικής εργασίας, τη μακροβιότητά της και ως εκ τούτου την υγεία των δόντιών που φέρουν την εργασία.

Με των μικρών διαστάσεων ενδοστοματικό scanner η οδοντική αποτύπωση εχει μετατραπεί σε μια εύκολη , γρήγορη , άνετη και ευχάριστη εμπειρία τον αασθενή απαλλαγμένη από δισκάρια και αποτυπωτικά υλικά .

Ο καινοτόμος και σύγχρονος εξοπλισμός κάνει δεκτικό τον ασθενή στη διαδικασία ο οποίος απολαμβάνει τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας. Ο χρόνος που απαιτείται γαι την αποτύπωση είναι μόνο λίγα λεπτα. Εντυπωσιακή είναι και η αμεσότητα του αποτελέσματος. Η δημιουργία του εκμαγείου γίνεται σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του υπολογιστή. Η ταχύτητα διεκπεραίωσης και η ευκολία στους χειρισμούς καθώς και η δυνατότητα διακοπής και συνέχισης της διαδικασίας ηρεμεί τον ασθενή ο οποίος είναι απόλυτα συνεργάσιμος.

Η ψηφιακή αποτύπωση δίνει τη λύση στα προβλήματα δυσανεκτικών ασθενών με έντονα αντανακλαστικά για τους  οποίους η κλασσικη τεχνικη ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη.

Το ηλεκτρονικό εκμαγείο δημιουργείται σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του υπολογιστή και ειναι διαχειρίσιμο και έτοιμο για τον ηλεκρτονικό σχεδιασμό της εργασίας. Οι επιλογές είναι δύο . Είτε ηλεκτρονικη αποστολή στο εργαστήριο για ολοκλήρωση εκεί της εργασίας, είτε επί τόπου ολοκλήρωση  αυτής στο ιατρείο.(One Day Dentistry). Και εδώ τα πλεονεκτήματα ξεκινούν  με τη μείωση του  χρόνου που απαιτείται (εντός και εκτός εργαστηρίου )  για την κατασκευή της εργασίας. Σημαντική είναι η δυνατότητα  προεπισκόπησης της εργασίας σε ηλεκτρονικη μορφή πριν τη δημιουργία της, καθώς και εναλλακτικών προτάσεων  για καθε περίπτωση μεχρι την τελική επιλογή της καταλληλότερης , της ομορφότερης και της ασφαλέστερης. Τα ειδικά λογισμικά σχεδιασμού είναι ενημερωμένα με τις παραμέτρους ασφαλούς χρήσης των υλικών που προκειται να χρησιμοποιηθούν και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση επισφαλούς και παρακινδυνευμένης εργασίας.

Αυτή  η διασκεδαστική περιπλάνηση σε σχήματα και μορφές επί ασφαλών ορίων ειναι το μεγάλο πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού σχεδιασμού των οδοντιατρκών εργασιών με τελικούς αποδέκτες πάντα τους ασθενείς .

Η ρομποτική κοπή  είναι το επόμενο στάδιο στην ψηφιακή διαχείρηση της εργασίας . Επιλέγεται ο κατάλληλος προκατασκευασμένος δίσκος  ή κύβος υλικού και ακολουθεί η διαδικασία κοπής . Η ακρίβεια κοπής  ειναι μεγίστη και η ποιότητα αδιαπραγμάτευτη και υψηλή. Στην διαδικασια δεν υπεισέρχονται μεταβαλλόμενοι παράγοντες που μπορεί να επηραέσουν το αποτέλεσμα. Η σταθερότητα στην ποιότητα λοιπόν ειναι δεδομένη , το ίδιο και η εφαρμογή των εργασιών. Δεν υπάρχουν εκπλήξεις ως προς την αισθητική και την αντοχή.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κατά κύριο λόγο κεραμικά, υποαλλεργικά, υψηλής αισθητικής και αριστης βιοσυμβατότητας .Αντιγράφουν στο μέγιστο βαθμό τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες των δοντιών(αντοχή στη θλιψη, στον εφελκυσμό, κόπωση, κατανομή δυνάμεων στη μάζα του υλικού κλπ), αλλά και την συμπεριφορά  τους προς το φως(διάχυση, ανάκλαση ,σκέδαση,διαθλαση,φθορισμό αδαμαντίνης κλπ) . Ωσ εκ τούτου έχουν άριστη αισθητική και εξαίρετη λειτουργία στο στόμα . Η ιδιαιτεροτητα αυτη των μοντέρνων υλικών έχει αμφίδρομη προστατευτική δράση. Δεν προκαλούν αποτριβή των ανταγωνιστών δοντιών και δεν φθείρονται και  οι ίδιες οι αποκαταστάσεις από τη συνεχή τριβή και χρήση μέσα στο στόμα.

Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική είναι η δυνατότητα χημικής συγκόλλησης των νέας τεχνολογίας υλικών με τους οδοντικούς ιστούς. Η δυνατή συγκόλληση προάγει τη σταθερότητα των αποκαταστάσεων ,ενισχύει την αντοχή τους και την αντοχή του υποκείμενου δοντιού που, σε τελική ανάλυση, είναι και το ζητούμενο..

Η ρομποτική οδοντιατρική έχει ταχθεί στο πλευρό των ασθενών, Τα πλεονεκτήματα της είναι αδιαμφισβήτητα. Δεν έχετε παρά να την αναζητήσετε. Στο διεθνή χώρο είναι πολύ διαδεδομένη μέθοδος οδοντικής αποκατάστασης και στην Ελλάδα κερδίζει μέρα με τη μέρα φανατικούς υποστηρικτές. Η ρομποτική οδοντιατρική σε συνδυασμό με άλλες ηλεκτρονικά υποστηριζόμενες τεχνικές όπως αυτή της ηλεκτρονικής – ανώδυνης αναισθησίας και της χρήσης laser σε πλήθος εφαρμογών μετατρέπει την οδοντιατρική επίσκεψη σε μια ευχάριστη εμπειρία.