-
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ;
Μια τακτική ανά εξάμηνο επίσκεψη στον οδοντίατρο για ένα τυπικό έλεγχο και ένα καθαρισμό των δοντιών είναι αρκετή ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των δοντιών μας. Οι όποιες βλάβες που μπορεί να έχουν προκύψει στα δόντια και στα ούλα θα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο που σημαίνει ευκολότερη, ταχύτερη και οικονομικότερη θεραπεία. Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να γίνει κατά περίπτωση σύσταση από τον οδοντίατρο για συχνότερες επανεξετάσεις προκειμένου να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας και να αποφευχθεί κάποια υποτροπή όταν πρόκειται για θεραπείες που αφορούν τους περιοδοντικούς ιστούς. Καλό είναι να ακολουθούμε την οδηγία αυτή πιστά.
Σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος η αν παρουσιαστεί κάποια ενόχληση έστω και μικρή μια άμεση επίσκεψη μπορεί να μας γλιτώσει από πόνο, χαμένο χρόνο και πρόσθετα έξοδα. Αναθέστε στον οδοντίατρο σας την έγκαιρη ειδοποίηση για τα ραντεβού των επανεξετάσεων σας και του τακτικού ελέγχου.
-
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ;
Είναι γνωστό σε όλους ότι όποιες συνήθειες εγκατασταθούν στην παιδική ηλικία δύσκολα αλλάζουν. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι μικροί μας φίλοι να μάθουν από μικροί να φροντίζουν το στόμα τους και να επισκέπτονται τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα για έλεγχο. Καλό είναι η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο να γίνει σε προσχολική ηλικία και χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. Ο μικρός ασθενής εξοικειώνεται με τον χώρο και το προσωπικό και αναπτύσσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό, δέχεται υπηρεσίες που είναι ευχάριστες, δεν του προκαλούν πόνο, ενημερώνεται μαζί με τους γονείς του για το πως πρέπει να φροντίζει τα δόντια του και αποχωρεί με καλή διάθεση.
Σε αυτήν την ηλικία είναι εξίσου σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα οδοντικά προβλήματα των μικρών ασθενών, όσο και να δημιουργηθεί μια οδοντιατρική συνείδηση που θα ακολουθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή και δεν θα τον κρατήσει ως ενήλικα μακριά από το χώρο της οδοντιατρικής περίθαλψης. Οι επισκέψεις του θα αφορούν κυρίως υπηρεσίες πρόληψης και θα διασφαλίσει έτσι την εφ’ όρου ζωής στοματική του υγεία.
-
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ και οι λόγοι συγκεκριμένοι:
ΠΡΩΤΟΝ: Θα γλιτώσει το παιδί από κάποιους δυνατούς πόνους που μπορεί να συνοδεύουν το επόμενο στάδιο της οδοντικής βλάβης. Αν η ζημιά εξελιχτεί μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στους οδοντικούς και περιοδοντικούς ιστούς, να αναπτύξει απόστημα συνοδευόμενο από πυρετό. Αυτό θα μας αναγκάσει να χορηγήσουμε φάρμακα στο παιδί και στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί πρόωρη εξαγωγή του υπεύθυνου δοντιού, κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για το μικρό μας ασθενή.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Αν υπάρχουν κάποια χαλασμένα δόντια, το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται στη μάσηση ορισμένων πιο σκληρών τροφών και να τις αποφεύγει επηρεάζοντας το διατροφολόγιο του με άμεσες συνέπειες στην ομαλή και φυσιολογική ανάπτυξή του σ´ αυτήν την ευαίσθητη ηλικία.
ΤΡΙΤΟΝ: Τα παιδικά δόντια εκτός από τη μασητική λειτουργία εξυπηρετούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Διατηρούν την επάρκεια του χώρου στη γνάθο για να ανατείλουν τα μόνιμα δόντια σε σωστή θέση και σχέση μεταξύ τους. Οι γονείς καλό είναι να γνωρίζουν ότι τα πρώτα μόνιμα δόντια των παιδιών ανατέλλουν πίσω από τα τελευταία νεογιλά πριν ακόμα κουνηθούν και πέσουν τα πρώτα. Η πρόωρη απώλεια των παιδικών δοντιών επιτρέπει την άτακτη ανατολή των μονίμων δοντιών και την εμφάνιση ορθοδοντικών προβλημάτων ( συνωστισμός δοντιών, κακή αισθητική στην πρόσθια περιοχή που μπορεί να εγείρει ψυχολογικό πρόβλημα, δυσκολία στον καθαρισμό των δοντιών με αποτέλεσμα να χαλάνε ευκολότερα τα μόνιμα δόντια).
Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με την έγκαιρη προσέλευση για έλεγχο και πρόληψη που σε αυτή την ηλικία περιλαμβάνει την φθορίωση των δοντιών και την προληπτική κάλυψη των οπών και σχισμών της μασητικής επιφάνειας των πρώτων γομφίων. Διασφαλίζεται έτσι η υγεία των οδοντικών ιστών σε ποσοστό 98%. Καλό είναι το καθημερινό βούρτσισμα να συνδυάζεται και με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα.
-
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ;
Συχνά πολλές γυναίκες αποδίδουν την ύπαρξη των οδοντικών προβλημάτων τους στην εγκυμοσύνη. Αυτό λοιπόν είναι ένας μύθος και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν κάποιες αλλαγές στις ορμόνες, στη φυσιολογία και τη λειτουργία του γυναικείου οργανισμού που μπορεί να επιτρέψουν την εμφάνιση προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι πλήρως αντιστρεπτές και η προσωρινά απολεσθείσα υγεία επανέρχεται 100% τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και οι εγκυμονούσες ειδικότερα είναι ότι οι δύο κύριες νόσοι του στόματος (η τερηδόνα των δοντιών και η ουλίτιδα) σχετίζονται άμεσα με τα επίπεδα της Οδοντικής Μικροβιακής Πλάκας (ΟΜΠ) – το σύνολο των μικροβίων που κατοικούν στο στόμα μας. Όταν τα επίπεδα της ΟΜΠ είναι ψηλά (λόγω μη αποτελεσματικού καθαρισμού του στόματος) και όταν υπάρχει πτώση της άμυνας του οργανισμού εμφανίζονται σημεία νόσου.
Στην εγκυμοσύνη λοιπόν συμβαίνουν και τα δύο. Από τη μια οι γνωστές ναυτίες, ζαλάδες, κλπ. στην αρχή της εγκυμοσύνης (που μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στις διαδικασίες σωστής και επιμελούς στοματικής υγιεινής) και από την άλλη η πτώση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος των εγκύων γυναικών (που μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση σημείων φλεγμονής όπως ερυθρότητα και διόγκωση των ούλων, αιμορραγία κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, μικρούς όζους στην περιοχή των ούλων κλπ.) Είναι μια κατάσταση που σαφώς δεν είναι ευχάριστη, είναι όμως πλήρως αντιστρεπτή και δεν πρέπει να εγείρει καμιά ανησυχία.
Το κύριο όπλο για την καταπολέμηση της ουλίτιδας της εγκυμοσύνης είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια των εγκύων σε καθημερινή βάση για καλύτερη στοματική υγιεινή. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών τους και συμβουλές η υπόδειξη καταλληλότερης τεχνικής βουρτσίσματος, η απομάκρυνση παραγόντων που ευνοούν την κατακράτηση της ΟΜΠ συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων.
Καλό είναι να προλαμβάνονται τα οδοντιατρικά προβλήματα σε κατάσταση εγκυμοσύνης ώστε να μην χρειαστεί να υποβληθεί η έγκυος σε δύσκολες θεραπευτικές διαδικασίες. Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αποτρεπτική κατάσταση για οδοντιατρική θεραπεία, καλό είναι όμως να γίνεται στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όταν δεν συντρέχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης.
-
ΛΕΥΚΑΝΣΗ: ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΟΥ;
Η λεύκανση των δοντιών είναι μια υπηρεσία με αυξανόμενη ζήτηση στον οδοντιατρικό χώρο. Υπάρχει όμως μια ανησυχία από την πλευρά των ασθενών για το αν επηρεάζεται η υγεία των δοντιών τους και αν συμβαίνουν κάποιες αμετάκλητες βλάβες στους οδοντικούς ιστούς. Αν η λεύκανση γίνει ακολουθώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας σύμφωνα με το πρωτόκολλο εφαρμογής της από οδοντίατρο και με υλικά εγκεκριμένα από τους αρμόδιους φορείς δεν προκαλεί καμιά ζημιά στους οδοντικούς και περιοδοντικούς ιστούς. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή του περιστατικού (δεν λευκαίνουν τα δόντια όλων των ασθενών το ίδιο θεαματικά και αποτελεσματικά ούτε το ίδιο εύκολα).
Ο οδοντίατρος είναι ο κατάλληλος να κρίνει και να αποφασίσει πια τεχνική και μέθοδος είναι η καταλληλότερη για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να μας ενημερώσει εξ´ αρχής για το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Μπορεί κατά τη διάρκεια της λεύκανσης να παρουσιαστούν κάποια μικρά προβλήματα (όπως ευαισθησία των δοντιών ή κάποιο μικρό έγκαυμα στα ούλα) τα οποία όμως παρέρχονται σε μικρό χρονικό διάστημα και αποκαθίσταται η υγεία των ιστών πλήρως. Η πιθανότητα εμφάνισης αυτών των προβλημάτων είναι μεγαλύτερη όταν από μόνοι μας προχωρούμε στην χρήση προϊόντων λεύκανσης τα οποία έχουν επιλεγεί με λάθος κριτήρια (χαμηλή τιμή, μικρός συνολικός χρόνος για την επίτευξη του αποτελέσματος, ψευδείς συχνά υποσχέσεις για την αποτελεσματικότητα των προϊόντων κλπ.).
Η λεύκανση στο ιατρείο είναι πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική και κυρίως πιο ασφαλής.
-
ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΟΥ;
Είναι γνωστό σε όλους ότι η ζάχαρη και τα γλυκά κάνουν κακό στα δόντια μας. Με κάθε τι που τρώμε ή πίνουμε το οποίο περιέχει οξέα ή ζάχαρη αλλοιώνουμε τη σύσταση του σάλιου μας και δημιουργούμε ένα στοματικό περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει φθορά στα δόντια μας. Είναι μια κατάσταση που σαφώς δεν είναι ευχάριστη, είναι όμως πλήρως αντιστρεπτή και δεν πρέπει να εγείρει καμία ανησυχία. Ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου 30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα για να αποκαταστήσει την σύσταση του σάλιου και να σταματήσει τη διαδικασία φθοράς των δοντιών. Αν για παράδειγμα φάω τέσσερα σοκαλατάκια – ένα κάθε μισή ώρα, εκθέτω τα δόντια μου σε επικίνδυνο περιβάλλον για δυο ώρες. Αν όμως τα φάω και τα τέσσερα μαζί τότε μειώνω το χρόνο φθοράς των δοντιών μου σε μισή ώρα. Μεγάλη σημασία λοιπόν δεν έχει μόνο η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνουμε αλλά και η συχνότητα με την οποία τα καταναλώνουμε.
Όταν δεν καθαρίζουμε και τα δόντια μας αποτελεσματικά η βλαβερή επίδραση της ζάχαρης πολλαπλασιάζεται. Εκτός από τα γλυκά, ζημιογόνα για την υγεία των δοντιών μπορεί να είναι όλα τα προϊόντα που περιέχουν οξέα όπως τα ανθρακούχα αναψυκτικά και οι φυσικοί χυμοί φρούτων κυρίως εσπεριδοειδών και τα αλκοολούχα ποτά. Αμέσως μετά την κατανάλωση αυτών των προϊόντων καλό είναι να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό και όχι να τρίβουμε τα δόντια με την οδοντόβουρτσα.
-
ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ;
Για να έχουμε πάντα ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο πρέπει καθημερινά να φροντίζουμε την υγιεινή του στόματος. Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται δυο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Απαραίτητος είναι και ο μεσοδόντιος καθαρισμός με μεσοδόντια βουρτσάκια η οδοντικό νήμα. Ένα στοματικό διάλυμα συμπληρώνει την καθημερινή περιποίηση χαρίζοντας ευχάριστη γεύση και δροσερή αναπνοή. Ένα όμορφο χαμόγελο είναι πρώτα απ’όλα ένα καθαρό χαμόγελο και προσθέτει πάντα μια νότα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς στην καθημερινότητα μας.
2015 © Copyright - Οδοντιατρείο - Smileforyou.gr
Κατασκευή ιστοσελίδων - nowon | studio
Για επείγοντα περιστατικά: +30 694 742 3571