όψεις ρητίνης

όψεις ρητίνης 2

όψεις ρητίνης 3

Άμεσες Όψεις Ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να διορθωθούν αισθητικές ατέλειες στα πρόσθια δόντια και να αποκτήσει ο ασθενής ένα όμορφο και αρμονικό χαμόγελο. Παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα όταν συγκριθούν με την κυρίαρχη εναλλακτική επιλογή που είναι οι όψεις πορσελάνης. Στα πλεονεκτήματα μπορούν να συμπεριληφθούν η ευκολία τοποθέτησης, η οποία τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί ούτε αναισθησία, ο ελάχιστος τροχισμός του δοντιού, η αμεσότητα στην κατασκευή, η δυνατότητα της άμεσης ή ετεροχρονισμένης επιδιόρθωσης ή αλλαγής χρώματος και σχήματος και κυρίως το κόστος το οποίο είναι σχετικά μικρό.

Συνήθως, όταν επιλέγουμε να κάνουμε αλλαγή χαμόγελου με όψεις ρητίνης παρεμβαίνουμε σε έξι ή περισσότερα δόντια ανά γνάθο. Έξι είναι το ελάχιστο. Συνήθως, ο αριθμός καθορίζεται από τον αριθμό των δοντιών που αποκαλύπτονται στο έντονο χαμόγελο.

Απαιτούνται συνήθως δύο ραντεβού για να ολοκληρωθεί ένα περιστατικό έξι έως οκτώ όψεων. Στο πρώτο ραντεβού λαμβάνονται στοιχεία (φωτογραφίες αρχικές, ακτινογραφίες αρχικά αποτυπώματα για διαγνωστικό κέρωμα). Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό του περιστατικού και τη διαμόρφωση του νέου σχήματος των δοντιών επί του εκμαγείου. Στο δεύτερο ραντεβού, ο ασθενής δοκιμάζει το νέο του χαμόγελο (τεχνική mock-up) που ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά. Ακολουθεί η επιλογή του χρώματος και η διαδικασία με συμμετοχή και του ασθενή και στη συνέχεια αρχίζει η κατασκευή των όψεων άμεσα σε κάθε δόντι μεμονωμένα. Το περιστατικό ολοκληρώνεται σε μια συνεδρία συνήθως και ο ασθενής αναχωρεί με το νέο ομορφότερο και μόνιμα λευκότερο χαμόγελό του.

Εναλλακτικά των “χτιστών “ όψεων ρητίνης υπάρχει η επιλογή των προκατασκευασμένων οι οποίες συγκολλώνται επί των φυσικών δοντιών δίνοντας ένα όμορφο αποτέλεσμα το οποίο όμως δεν είναι εξατομικευμένο.

Μια ακόμη επιλογή είναι η παραγγελία εξατομικευμένων όψεων ρητίνης στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και η συγκόλληση τους στο στόμα σ’ ένα επόμενο ραντεβού. Η τεχνική πλεονεκτεί στο ότι μειώνει το χρόνο του ασθενούς στο οδοντιατρείο.
Στα μειονεκτήματα των όψεων ρητίνης συγκαταλέγονται η ανάγκη συντήρησης γιατί το υλικό υπόκειται σε φυσιολογική φθορά και τα μικροσπασίματα που ενίοτε παρουσιάζονται και ίσως μικρή χρωματική αλλοίωση με το πέρασμα των ετών σε καπνιστές και ασθενείς που καταναλώνουν πολλές χρωστικές (σοκολάτες , κόκκινο κρασί κλπ). Οι φθορές αυτές όμως είναι εύκολα επιδιορθώσιμες.

Λόγω της μικρής παρέμβασης στους οδοντικούς ιστούς οι όψεις ρητίνης αποτελούν εξαιρετική επιλογή για άτομα νεαρής ηλικίας σε συνδυασμό ή μη με λεύκανση.